Vanja Djanaieff

I femtio år har Wanja Djanaieff varit verksam som formgivare. Hon tillhör en av förgrundsgestalterna inom svensk textilformgivning. Hon kom in på Konstfack som 16-åring 1957. Tre år senare började hon arbeta för Almedahls, där hon under tio år skapade bland annat det storsäljande naivistiska mönstret Svan. Mellan 1970 och 1977 var hon chef för NK Designgrupp.
         
1972 fick hon i uppdrag att ta fram de kläder som den svenska OS-truppen skulle bära i München och Innsbruck. 1977 blev hon chef för textilfabriken Strömma. Samma år startade hon Svenska Designbyrån tillsammans med Kerstin Boulogner, Boel Matzner och Aino Östergren. 1987 ritade hon personalkläder för Statens Järnvägar. Parallellt med sin formgivning har Wanja Djanaieff varit projektledare, lärare och professor på Konstfack under åren 1980 till 1992. Hon har även haft uppdrag som handledare för Statens Industriverk där hon drivit designprojekt för svensk textilindustri. Dessutom har hon arbetat med scenografi och genom åren gjort kostymer åt olika teatrar. På senare tid har hon arbetat som frilansdesigner och sommaren 2009 skapade hon en utställning för Carl Larsson-gården om Karin Larsson.

Wanja Djanaieffs formgivning utmärks av en tydlighet i såväl färg- som formspråk. Ett intresse för människor och deras seder och bruk har följt hennes motivvärld genom åren.

Födelseort:
Solna
Född:
1941

Vanja Djanaieff