UPP

I det monumentala och färgsprakande konstverket i Odensalaskolans trapphus syns flera pappersflygplan. Dessa plan viks av det vanligaste studiematerialet: A4 papper. Pappersflygplanen är en metafor för att flyga – att flyga högt, se långt, se allt, se helheten. Det är också en metafor för att våga drömma, att uppnå och åstadkomma något, och samtidigt att ha kul. Pappersflygplan är grundstrukturen i gestaltningen, i dessa trianglar som bildas när man viker pappersflygplan har sidornas längd det inbördes förhållandet 3-4-5, ett exempel på en geometrisk sats som redan hade använts i Egypten, Babylonien och Kina innan den fick sitt namn av den grekiske matematikern Pythagoras. 

Vi finner också en Dymaxion-karta – jordklotet utplattad till två dimensioner, en sol som skiner, en byggnadsställning, fragment av datachips, en kompassros, en illustration av tyngdaccelerationen och talet π (pi). 

På den motstående väggen på det övre planet, en blomma av papper som öppnar sig, vilket framkallar en explosion av energi – blomman förvandlas till pappersflygplan. Ett berg av slipad kristall över moln som en flod i himlen, stjärnor skjuts iväg som kometer. Mitt i allt en lång regnbåge tvärs över en stor del av väggen. Ljuset från fönstren faller på väggen och samspelar med hela bilden.  

Skapad
2023
Konstnär
Chun Lee Wang Gurt
Konstnärlig form
Installation, Måleri

UPP

Hitta till konstverket

Relaterade konstverk

UPP

Konstnär: Chun Lee Wang Gurt