Reminiscence

Ett barn i brons iklädd ett par byxor och gummistövlar sitter på huk med kupade händer vid Storsjöns strand. En subtil fontän och ett grodyngel ryms i hennes händer.  Konstverket kan ses som en både dystopisk och hoppfull skildring av det lilla och det stora –  existentiella allmänmänskliga frågor fångade i ett fruset ögonblick – i  ett barndomsminne.

”Jag plockade alltid hem grodyngel och ibland grodyngelrom när jag var liten för att se dom växa. Jag ser dom aldrig längre, och inte heller det myller av småpaddor som brukade hoppa på vägen när det hade regnat. Kanske är det för att jag inte lika ofta står med gummistövlar på mig i något träsk. ”

– Assa Kauppi

I utställningen We are all here for the funeral 2023 visades den här skulpturen för första gången offentligt tillsammans med andra gestalter såsom myrkottar och kråkor. 

Kauppi får oss att förenas för att bära vittnesbörd om naturens rop om frid och balans. Genom sina verk påminner hon oss om ansvar och väcker en tanke om vår kollektiva framtid. Kauppi utforskar frågor kring en planet i förvandling. Vilken värld efterlämnar vi till kommande generationer? Vi konfronteras av en framtid där allt levande hotas. Där människans existens och förödande framfart inte har förhindrats – utan oundvikligt kolliderat med naturens kamp för överlevnad. 

Ett av sex gjutna exemplar av skulpturen Reminiscence finns sedan försommaren 2024 att uppleva längs Storsjöstrand i Östersund.

Skapad
2023
Konstnär
Assa Kauppi
Konstnärlig form
Skulptur
Material
Brons

Reminiscence

Hitta till konstverket

Relaterade konstverk

Frön

Konstnär: Annika Oskarsson